حدادعادل: بازسازی فلسفه اسلامی یکی از چالش‌های بزرگ زمانه است
پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
بازدید : 256
نویسنده : حامد عابدی

 عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی یکی از چالش‌های بزرگ زمانه ما را بازسازی فلسفه اسلامی دانست و بر توسعه بخشیدن به این فلسفه برای علوم انسانی و طبیعی تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، غلامعلی حدادعادل عصر امروز (یکشنبه) در نخستین همایش بین المللی فلسفه مکتب اصفهان که در دانشگاه اصفهان برگزار شد، بیان کرد: چالش بزرگ زمانه ما بازسازی فلسفه اسلامی است و بنابراین ناچاریم این فلسفه را بازسازی کنیم و توسعه ببخشیم تا پشتوانه‌ای برای علوم طبیعی و انسانی باشد.

وی افزود: تاریخ فلسفه و نگارش آن و همچنین فلسفه اسلامی، به گونه‌ای که در حال حاضر نزد ما موجود است، تاریخ دیرینه‌ای ندارد و این شیوه تاریخ نگاری تحلیلی جدید از اختراعات تاریخ نگاران غربی بوده که البته بسیار خوب است.

عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در همین تاریخ نگاری جدید اصطلاح مکتب اصفهان شکل گرفته است، افزود: این اصطلاح توسط فیلسوفان و مورخان فلسفه اسلامی عنوان شده است که توجه دانشگاه اصفهان به این مطلب امری طبیعی است و البته سزاوارتر از دانشکده ادبیات دانشگاه اصفهان جایی برای پرداختن به این مطلب وجود ندارد و باید میراث ‌دار این مکتب باشد.

حدادعادل با بیان اینکه مکتب اصفهان را باید یکی از دستاوردهای حکومت صفویه در اصفهان و ایران دانست، ادامه داد: متاسفانه هنوز صفویه شناسی در کشور ما به صورت کامل و صحیح وجود ندارد و باید به این امر اهتمام بیشتری شود.

وی با اشاره به دوران طولانی سلطنت شاه عباس صفوی گفت: در این دوران دو عامل دین و سیاست موجب اعتبار حکومت صفویه در ایران و جهان شد.

حدادعادل عنوان کرد: در آن زمان حکومت صفویه با اتحاد و یکپارچه کردن کشور به یک وحدت ملی دست یافته بود که پیش از آن با حکومتهای محلی در کشور وجود نداشت.

وی افزود: این حکومت در غرب روبروی هجوم دولت قدرتمند عثمانی که تا پشت دروازه‌های وین پیش رفته بود، در شرق جلوی ازبکان و در خلیج فارس از نفوذ پرتغالی‌ها به خاک کشور جلوگیری کرد.

عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که حکومت صفوی سیاست را با عامل مهم فرهنگی به نام تشیع همراه کرده بود، یادآور شد: دو بال قدرتمند دین و سیاست توانست صفویان را به یکی از قدرتمندترین حکومتهای آن روز جهان از نظر امنیت داخلی، رشد اقتصادی، رشد معماری و قدرت نظامی تبدیل کند.

وی بیان کرد: در چنین شرایطی بود که مکتب اصفهان شکل گرفت. اگر آن را به یک درخت تشبیه کنیم، خاکی که ریشه این درخت در آن است حکومت صفوی، ریشه آن عقل و ایمان و عرفان، تنه این درخت فیلسوفان بزرگی نظیر میرداماد و میرفندرسکی و شیخ بهایی، هوایی که این درخت در آن رشد و نمو کرده است، فضای معارف شیعه است.

عضو کمیسیون آموزش مجلس میوه درخت مکتب اصفهان را فیلسوفان پس از میرداماد و میرفندرسکی دانست و بیان کرد: اگرچه با سقوط حکومت صفوی این مکتب از اوج و موج افتاد اما پایان نپذیرفت.

وی ادامه داد: اگر روزی تخت فولاد اصفهان به زبان درآید و از گوهرهایی که در دل خود نهفته سخن بگوید، در می‌یابیم که چقدر فیلسوف و عارف و متکلم در این مکتب پدید آمده‌اند.

حدادعادل افزود: مکتب اصفهان گامی بلند در راه تلفیق و پیوند میان عقل و عرفان و شرع بوده و مانند اشعه همگرایی در کانون مکتب اسلام به همدیگر رسیده است.

وی به تلاش ملاصدرا برای ارایه یک نظام هستی شناسی و یک الگوی معرفتی قابل قبول اشاره کرد و یادآور شد: فلسفه‌ای که هم اکنون در حوزه‌های علمیه تدریس می‌شود، ادامه همان مکتب اصفهان است که از ملاصدرا آغاز و نسل به نسل به حکیمان و عالمان زمان ما همچون علامه طباطبایی و امام خمینی(ره) رسیده است.

حدادعادل افزود: سیر تفکر فلسفی امروز ما در همان جاده همسو با تفکر ملاصدرا و مکتب اصفهان است و در طول چهار قرن از این جاده اعراض نشده است.

وی با بیان اینکه اهمیت برگزاری این همایش تنها نشان دادن واقعیت تاریخی مکتب اصفهان نیست، تاکید کرد: اگرچه چاپ اثرات ارزشمند حکمای مکتب اصفهان کار بسیار خوبی است، اما باید مقدمه‌ای برای مطالعه و تحقیق عمیق مکتب اصفهان تبدیل شود.

حدادعادل با بیان اینکه باید به روح و جوهر این مکتب توجه شود، گفت: آنچه در این مکتب اهمیت دارد این است که فیلسوفان این مکتب چگونه توانستند منطق را همراه با عرفان و شهود عرفانی و شرع در این مکتب جای دهند.

وی اضافه کرد: کسی که نهج البلاغه را مطالعه کرده باشد می‌تواند شهادت دهد که معارف علوی زمینه‌ای برای تلفیق عقل، دل و شرع است که حکمای ما به دنبال آن بوده‌اند.

عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه امروز در جهان متفاوت با عصر صفوی یک حکومت اسلامی به نام جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته است، بیان کرد: رهبری این حکومت در 34 سال گذشته با دو حکیم، فیلسوف و معلم اخلاق بوده است که حضرت امام (ره)، استاد این معارف و مقام معظم رهبری نیز اهل حکمت و از معتقدان به حکمت اسلامی هستند.

وی تفاوت حکومت صفوی را با جمهوری اسلامی وجود عالمان در راس جمهوری اسلامی دانست و تصریح کرد: برای رسیدن به فرهنگ اسلامی نیاز به فلسفه اسلامی داریم که نقطه مقابل فرهنگ غربی است.

حدادعادل ادامه داد: فلسفه غربی که در بسیاری از جهان سیطره دارد، دین و وحی در آن جای ندارد و در آن فلسفه جای دین نشسته و فیلسوفان حکم پیامبران را دارند.

وی در پایان افزود: فلسفه غربی در حقیقت انسان را از آسمان بریده است و پایه‌های امانیسم را در جان همه انسان‌ها تقویت کرده است.




:: برچسب‌ها: فلسفه , منطق , دین , حداد , حدادعادل , فلسفه غربی , صفوی , حکومت , فیلسوف , ملاصدرا , شیخ بهایی , میرفنرسکی ,



مطالب مرتبط با این پست
.



می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: